Туризъм

Божият мост край село Лиляче – природно чудо

Истинско чудо на природата крие гората край врачанското село Лиляче. Огромна скална арка с впечатляващи размери и форми, изваяни през вековете без намесата на човешка ръка. Огромна каменна арка с дебели и мощни колони се извисява на 20 метра над земята. Дължината му е близо 100-120 метра.
Под дебелия свод природата е оформила просторна „зала“, озарявана от отблясъците на слънцето и водата в няколко малки езерца, които обаче никога не пресъхват, тъй като темпертурата под моста е достатъчно ниска да съхранява водните запаси.
Има различни версии за произхода на името на моста. Според една от тях то идва от годините, когато реката ставала пълноводна и отнасяла всички мостове по пътя си, освен този, защото бил под закрилата на Бог. Друго тълкувание е израз на преклонението пред природния феномен и признание, че подобно чудо може да бъде само Божие творение.
Преданията разказват, че Божият мост наистина е служил за мост, по който минавал стар римски път. За това свидетелстват останките от антична крепост в единия край на моста и каменните плочи – като огромни, разместени от времето „павета“, които могат да се видят край черния път, водещ до природния феномен.
Мостът е обявен за защитена природна забележителност през 1964 година.
Близо до Божи мост, в местността Борованска могила се намират останките на древноримска крепост “Градище”.
Едно от първите описания на Божия мост принадлежи на чешките учени – братята Херменгилд и Карел Шкорпил, в книгата „Върху карстовите явления в България“, издадена през 1895 г. в Прага.

Скалният феномен Божия мост се намира между врачанските села Лиляче и Чирен, на около 15 километра северно от Враца. За да стигнете до Божия мост може да тръгнете както от село Лиляче, така и от другата страна – откъм Чирен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Language