Кои сме ние?

Николай Чакъров е основател и председател на сдружение „Мост през вековете“. Бакалавър е по психология във ВСУ. Работил е с военни, страдащи от посттравматичен стрес. По време на обучението си, прекарва един семестър по програма Еразъм в Полша, където събира и организира свои колеги за студентски референдум, преминал успешно. През 2018 г. заживява в София, за да запише втора бакалавърска програма – международна икономика и политика. Пише публицистика. След завръщането си в София започва да развива и разраства мрежа от хора и институции, които имат интереса и желанието да опазват българската история и култура.

Радостин Чолаков е ученик, признаван за „един от най-големите таланти в програмирането на България“ от множество медии и организации. Занимава се с разработка на мобилни приложения и софтуерни проекти. Печелил е множество национални състезания по математика и информационни технологии, както и международни IT конкурси. През 2018 разработва проекти, отличени от софтуерния гигант Google. През 2019 започва разработка на мобилно приложение за продуктивност, което по-късно прераства в мини-социална мрежа. Става лауреат на българската олимпиада НОИТ през лятото на 2020. Съорганизатор е на няколко технологични събития, както и доброволец във фондации и сдружения.

Георги Гаврилов е заместник-председател на сдружение „Мост през вековете“. Успешно защитава бакалавърската си теза по „Физика“ в СУ „Св. Климент Охридски” през 2014, а след това следва магистратура по „Физика на Ядрото и Елементарните Частици”.  Автор е на три стихосбирки, една книга с поетични импресии по картини на Валентин Дишев и множество публикации и критически текстове в периодичния печат. Стихове на Георги Гаврилов са преведени на турски (за списание Bahar Berfin, юли 2016), испански за двуезичния електронен сборник с 12 български автори под 35-годишна възраст Jamás olvidados,  арабски и бенгалски. Гаврилов е един от основателите на „Хралупата“ – пространство за литература и култура в София.

Книги:

 • „Корабен дневник на книжната лодка” (ИК „Знаци”, 2015)
 • „Пиета” (ИК „Знаци”, 2016)
 • „Сините часове“ (ИК „Знаци“, 2019)

Награди:

 • Национален конкурс за поезия „Море” 2014 (Бургас) – Голяма награда – издаване на стихосбирка („Корабен дневник на книжната лодка”);
 • Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” 2014 (Стара Загора) – второ място;
 • Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев” (Шумен) 2015 – второ място;
 • Национален литературен конкурс за студентско творчество „Георги Черняков“ 2015 – второ място;
 • „Бронзов Пегас” (голямата награда) на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“, 2016 г (за „Корабен дневник на книжната лодка”);
 • Специална награда на Сдружението на Българските Писатели на Националния конкурс за поезия „Христо Фотев”, 2016г (за „Корабен дневник на книжната лодка”);
 • Номинация за литературна награда „Перото” (категория дебют), 2016 г.;
  Национален конкурс за поезия „Добромир Тонев”, 2016 – второ място;
 • Годишната награда на Академия Liber за книга с поезия за 2015 г. в раздел „Концептуален поетичен дебют“ (2016 г.).
 • Националния литературен конкурс за поезия и проза „…Накрай света” 2019 – първо място.

Анелия Маркова е родена през 1986 г. в Казанлък. Завършва специалност „История и География”във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Търново, а през 2019 г. защитава докторат по Средновековна българска история. Участвала е с представяне на доклади в различни семинари, програми и форуми с историческа тематика из цялата страна. През 2015 г. е част от международна програма за изучаване на гръцки език ΘΥΕΣΠΑ (AKAΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ). Взима участие в провелия се през август 2016 г. международен конгрес по византинистика, провел се в Белград.  Автор е на публикации в различни периодични и научни издания, свързани с българската медиевестика.

Даниел Иванов – Роден е в град София през 1995 г. Завършва бакалавърска степен „История“ в СУ „Св. Климент Охридски“. По настоящем е студент в СУ „Св. Климент Охридски“ – „Античност и Средновековие“ с модул Стара история, „Антична култура и литература“, както и „Международни организации и многостранна дипломация“. Има засилен интерес в областта на Античната история, както и към другите периоди от човешката история. Специалист по Минойска цивилизация, Древна Гърция и Древна Македония. Занимава се също и с Тракология, Древен Изток, Египет и Рим. Владее английски и новогръцки.

Георги Антонов е заместник-председател на сдружение „Мост през вековете“. Учил е в Националната търговско-банкова гимназия специалност „Митническа и данъчна администрация“. Занимавал се е с шахмат, в момнта учи Право в УНСС. Има интереси в областта на историята и по-специално в средновековната и антична история.

Language