Археология

Варненски Халколитен некропол

Халколитният некропол е около 300 гроба. Некрополът е открит през 1972 г. от българския археолог Иван Иванов в района на Варненското езеро. Находките представляват гробен инвентар, дарове към погребаните, датиращо от V в. пр. Хр. Находките принадлежат на „Културна Варна“. Смята се, че находките от т.нар. „Варненското злато“ представляват най-старото обработено злато в света. Открити са над 3 000 златни предмети. В некропола са открити три типа погребения: 1. по гръб и с изпънати тела; 2. в свито положение (т.нар. ембрионална позиция); 3. символични погребения (когато в гробовете не са открити човешки останки, но присъстват погребални дарове).

В гробовете се открива богат инвентар. Поставени са предмети, които трябва да служат на погребаните в задгробния живот. Глинените съдове са с богата украса, мидени черупки, множество метални предмети за украса. Открити са и човешки фигури, изобразяващи идоли, изработени от кост.

В ръцете им са поставени оръдия на труда – ножове, брадви, длета, изработени от камък, мед, кост или кремък.

Особено богати на златни предмети са празните гробове-символичните погребения. В тях също са поставени съдове и инструменти. В някои от гробовете са открити символично оформени лица от глина с богата украса.

Само в един от разкопаните гробове (№ 43 по реда на откриването) са намерени 990 златни предмета с тегло над 1,5 кг. Откритите останки са на мъж на около 45 години с висок за епохата си ръст от 170 см. и атлетично телосложение. На всяка от ръцете си носел по една масивна златна гривна, а също така и нанизи от раковини и златни мъниста. Украшение носел и на врата си – от златни пластинки и скъпоценни камъни . С тях са били нашити също дрехата и шапката му. В гроба са били открити много сечива от мед, кремък и съдове от глина. Всичко говори за погребение на знатен вожд или жрец и за наличие на добре структурирано и йерархично общество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Language