Легенди и предания

Легенда за свети Георги

Образът на свети великомъченик Георги в християнските икони се изобразява, като възседнал на бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей. Тази славна сцена е вдъхновена от предание, което разказва за случка, станала близо до град Вирит, днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Историята е описана и в житието му. Според легендата, на връщане от войнски поход, свети Георги видял девойка да плаче край езеро близо до град на езичници. От момичето разбрал, че хората там почитали като бог един огромен змей, който живеел в езерото, затова всяка година му обричали като жертва по една девойка. Тази година бил ред на царската дъщеря.


Светецът-воин опитал да убеди нейния баща да се откаже от зловещия бог и кървавите жервоприношения в негова чест, а да приеме християнската вяра. Накрая царят склонил да се покръсти заедно с целия си народ, но само ако младият войн докаже наяве силата на своя Бог и победи змея. Съгласил се Георги и приседнал до царската дъщеря край езерото. Малко след като склонил глава в скута й, храбрецът задрямал. Изведнъж водите на езерото се разбушували и от тях се показал огромният змей, който се устремил към обречената му жертва. Девойката заплакала ужасена, а една от сълзите й капнала върху лицето на момъка и го разбудила. Скочил момъкът на крака, грабнал оръжието си, изрекъл молитва към своя Бог и се насочил към змея. С един удар посякъл главата му. От туловището му излезли цели всички погълнати по-рано девойки. Запрегръщали се със своите плачещи родители, които също дошли на брега и всички се радвали на свободата и спасението си.


Според старите поверия в нощта преди Гергьовден всички съкровища заровени в земята започват да „играят“. Нощта също е подходяща за ходене на гледачки и всякакви подобни начинания. Като цяло, магията придружава Гергьовден във всичко. В древността са вярвали, че на този празник е възможно да се отнеме плодородието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Language