Туризъм

Връх Мусала и името му

Връх Мусала в Рила е най-високият както в България, така и на целия Балкански полуостров. Със своите 2925 м. той изпреварва с 8 метра вр. Митикас (1917 м.) в гръцката планина Олимп. Мусала е седми по височина сред европейските планински първенци и също така част от “100те национални туристически обекта”

Една от най-интересните дискусии за него е произходът на името му. Според тюрколога Юлия Кирилова Мусала означава „докосващ Бога“. „Мус Аллах“ е арабски израз, а не турски и означава „молитвен връх“. Патриархът на българската литература Иван Вазов в пътеписа си „Мусала“ пише за произхода на името на върха. Първоначално той смята, че произхожда от Муса (Моисей) и Аллах (Бог), но след проверка в турско-френския речник на Сани бей Вазов установява две значения на думата Мусала: Първото – публично място, където се молят през лятото. Второто е камък, върху който се поставя ковчега с мъртвия, докато се молят преди да го заровят.Иван Вазов съсредоточава вниманието си върху второто значение на думата, свързвайки го с някакво събитие, без да уточнява какво точно.

В своята книга за Мусала Светослав Колев доразвива тълкованието на думата. Според него арабската дума мусалла произлиза от съществителното саладмолитва. С настъплението на мюсюлманската религия арабската дума мусалла се разпространила из целия арабски свят, без значение на какъв език се говори в съответната страна. Колев обръща специално внимание на факта, че турският език не е родствен на арабския, а арабското име Мусала може да се преведе като молитвено място или малко по-разширено молитвен връх.
През 1949 г. името на Мусала е заменено от Йосиф Сталин. Върхът носи името на съветския вожд до 1962 г. в чест на българо-съветската дружба като през същата година е върната и името на върха-Мусала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Language