Туризъм

Сини вир- водопадът в сърцето на Котленския Балкан

Водопадът Сини вир е една изключителна природна забележителност, която крие безброй тайни. Намира се в красивото село Медвен – родното място на Захари Стоянов.
Водопадът е висок е около 3-4 метра, но изсечените скали, зеленината и синьото езерце, в което се спуска водата, образуват вълшебна гледка, която доставя истинска наслада на очите и душата. До водопада се стига пеша, като първо се минава през село Медвен, след това през екоселището „Синия вир“ и накрая по пътека, която води до красивото водно образувание.
Освен с прелестната природа, Сини вир е известен и с легенда, която привлича много авантюристи – не само от България, но и от целия Балкански полуостров. Има хипотези, че под водопада се крие вход към подземна пещера, в която е скрито голямо съкровище. Никой не знае откъде е тръгнало това твърдение, но за иманярите той е огромно изкушение – дотолкова, че са готови да рискуват живота си и да се гмурнат в често бурните и враждебни води на вира, в които се образуват и водовъртежи, за да открият богатството. За съжаление, някои от тях не са достатъчно подготвени и повече от 10 души са намерили смъртта си, преследвайки легендата и несметното имане под Сини вир.

Водопадът Сини вир се намира в Източна България. До водопада се стига пеша, като първо се минава през село Медвен, след това през Екоселището „Синия вир“ и накрая по пътека, която стига до красивото водно образувание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Language