Столици на Средновековна България

Търново – столица на Второто българско царство

Търново е разположен на двата бряга на р. Янтра, на четири хълма. Главната част на града са Царевец и Трапезица.

Крепостната стена огражда целия хълм Царевец. Тя е изградена от ломени камъни и хоросан. Стената има бойни кули, зъбери и прави чупки според особеностите на терена. Има три входа, като Главният вход се състои от три последователни порти, завършващи с бойни кули и зъбери. На първата порта има подвижен мост.  На Царевец се издигат Царския и Патриаршеският комплекс. Царският комплекс е най-равното място на хълма. Има своя собствена укрепителна система: каменна стена, бойни кули и два входа – северен и южен. През малка порта владетелят е стигал до църквата „Св. 40 мъченици“. Там са разположени Тронната зала и дворцовата църква. Тронната зала е богато украсена с мраморни облицовки, стенописи и мозайки. Църквата е кръстокуполна. Там е разположен и стопанският двор. Дворецът е имал водоснабдителна и канализационна система. Улиците са тесни и калдъръмени.

На най-високото място на хълма е Патриаршеският комплекс. Дворецът на патриарха също укрепен с каменна стена и кули. Там се издига и патриаршеската църква.

В Царевец са разкрити множество църкви и граждански сгради – жилища, магазини, работилници. Жилищата са полуземлянки. Има също така малки каменни жилища и големи двустайни и многостайни къщи.

Трапезица също е укрепена с мощна каменна стена. На нея са построени много сгради – граждански и църковни. И тук, както на Царевец, е живяла феодалната аристокрация.

Външният град има естествена защита – отвесни скали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Language